Crtice o vječnom

sve je u stalnoj promjeni istovremeno sadržeći u sebi rastući potencijal onog narednog i opadajući naboj onog prethodnog ...


13.04.2015.

Jusa II dio

 Jusa je na stolu imao razbacane crteže simbola sa stećaka koje je sam crtao, ravno pored Ničea,  neke knjige iz istorije i šahovskih tablica.  Pokazaće se da su crteži bili preteča procesa koji je kod Juse uznapedovao kasnije. Pomalo i uz moju nehotičnu pomoć.

Holizam, sinteza,  multidisciplinarnost, riječi prognane iz modernih vremena opisivale su Jusina posvemašnja intelektualno-duhovna stremljenja.   Posezao bi duboko u vrelo ideja i odatle izvlačio svoje najsjajnije bisere.

Za neke bi proces bio skup, naporan, prezahtjevan. Pa jeste li ikad posmatrali djecu kad se igraju. Koliko im treba da se umore, a koliko da ponovo sa istim entuzijazmom nastave igru. A odrasli i njihove redovne aktivnosti. Nekad se više umore izbjegavajući posao, ne radeći ništa ili radeći poslove koje ne vole nego djeca sa daleko više stvarnog fizičkog angažmana.

Jusa je poput djeteta radio samo ono što je volio. A nalazio je način da voli sve što je radio.  Koji je to nezamisliv psihološki dar.  U svemu se davao u potpunosti, u svemu je učestvovao. Nije licemjerno taktizirao i proračunato se izvlačio po savremenom prepisanom receptu.

Kad je radio s djecom u školi, tražio je način, Jusin način da taj rad, što je moguće više, unaprijedi. Nije mu bilo dovoljno da radi kao što i svi ostali rade. Da završi to, vrati se kući i pohvali sebe što je završio još jedan uspješan dan i prilegne poslije ručka. Kod Juse nisu postojali ni dani ni noći. Materijalna satisfakcija koja je isključivi motiv većine nas ostalih, za njega je predstavljala samo sredstvo da unaprijedi rad. Sve se ponovo  vraćalo tamo odakle je i došlo. Rad i lično zadovoljstvo su kod Juse bili isto.

U svemu su pomalo pomagali i na takav karakter pridodati  posebni intelektualni kapaciteti.  Ovdje ne bih želio da otvaram staro pitanje rad ili talenat.  U nekom pogledu ono mi je nalik pitanju koka ili jaje. Pa  zar svaki dovoljno ustrajan i predan rad ne dovodi do vještine i nije li vještina u stvari izbrušeni talenat. Svodi se na isto.  Ako nema jednog nema ni drugog.

A kod Juse ništa nije nedostajalo. Spomenuo bi mu nekog autora i već sljedeći put, nedugo zatim, on bi imao pročitanu, ne samo jednu njegovu knjigu, već cijelu kolekciju. I to ne pročitanu, to je slaba i nedovoljna riječ da  opiše proces. Jusa se  prožimao  sa autorom na neki unutarnji, rijetko poznat, način. Pio je, zajedno sa autorom, vodu sa istog izvora. Jusa nikad nije stajao, za njega nije bilo razlike između ideja i stvarnosti. On nije pravio slike svijeta samo da ih čuva u svojim prašnjavim, zabačenim albumima i odatle ih povremeno izvlači da bi  ih pokazao udaljenoj rodbini kad poslije dužeg vremena navrati. Ideje su zvale stvarnost. Apstraktno je tražilo realno i konkretno.

I teba li onda iznenaditi što  takav superioran karakter ode nekad izvan granica svijeta. „Zaluta“ u neke svoje vrleti gdje rijetko ko ili gotovo niko ne boravi. I što to onda drugim izgleda prvo neshvatljivo, onda čudno pa na kraju opasno. Ugrožava ih. Dijeli ih same sa sobom. Najopasnija je ideja koja već ima klicu u nama. Klicu koju po svaku cijenu nastojimo uništiti  Mi samo želimo da živimo normalan život, da provedemo mirno ostatak svojih dana, obezbijeđeni i sigurni, na kauču i sa daljinskim u rukama.  Jusa nam to kvari. Šta sad on hoće sa svim tim. Narušava nam sliku svijeta gdje je to jedina i isključiva opcija.

Jusa nije imao jedinih i podrazumijevajućih opcija. Bili smo zaneseni drugim temama da bi ikad došli do nebitnih, ličnih. Ali mislim da kod njega ni romantičarska ideja, odskočila ponajviše iz Engleske i Ruske književnosti 19og  stoljeća i s najvažnijom  svrhom da upotpuni  i uljepša živote dokone vlastele, nije nailazila na neki pretjeran odjek. Ili ispravnije odbijala se bez imalo apsorpcije. Vjerovatno ju je držao nedorečenom ili neuspjelom ili je nesvjesno gazio stopama mnogih prije njega koji  okupirani radom sa „višom svrhom“ nisu imali vremena za takvo dokono pomodaratstvo, trend,  nalik npr onom sa Facebook-om danas , koji su odjednom svi željeli da isprobaju. I poslije 100-200 godina sve druge opcije biće nezamislive.  Već i danas ni mi sami ne vjerujemo da smo i bili na odmoru ili na putu ako poslije svega to nismo uredno i po propisima, sa nekom spravom HD rezolucije, zabilježili, dokumentovali i podijelili na nekom podesnom javnom mjestu. 

Sljedeći dio

<< 04/2015 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930


O SEBI

Tekstovi
Gost proza
Zapis o planiniPosmatrač u oku svijetaJesen stižeBalerina
Dolina nadeŽenaZen po BosanskiSuvenir na Sarajevske dane
ViđenjeRudnikRižaOsvrt otkucaji
JusaKratak kurs lebdenjaStazama sjećanjaSam protiv svih
Otkucaji vremenaSeoska igrankaTražeći TrebižetPriručnik za upoznavanje čudaka
Gost nako
Zapis o planiniAlhemičari životaŽivot u svjetluO putniku
JutroO logiciLjudi smoNeznanac
ManifestBitno i manje bitnoSavršen udaracHronologija progovoraranja poezijom
O istinamaPutnik nenamjernikJoš jedna o ljubaviLjubav duša
Čaplin i samoljubljeDarwin i mačkaO ognju i sabljiO tuđim slabostima
O utemeljenju ideala zrelostiO najboljoj verziji sebeBuka
Hladan tušYIN YANGGubici okretanjaTreća dijagnoza
ProblemiBioritmovi vječnogPetkom o snovimaSazrele misli
Gost nekad i nekadImajte mi dobar životO srećiKotač vremena
ProgramiEcce MortemŠimborskaEfekat gusjenice
Autentično dijeteŽao mi jePrijedlozi blogger.baSrebrna voda
RavnotežaKrug se zatvaraSvjedoci čudaBernulij ljubavi
Duh bloggeraApsurdistanPutuj EvropoIzazov skoro prihvaćen
Moderna vremenaNjihovi simboliNaročilo za uporabuRefleksija
Mon amiKnjige niko ne poklanjaVrijemeZahvalnost
Igra asocijacijaParadoksi, putevi...Pogrešan savjet mPogrešan savjet ž

Gost poezija

Drugo lice snaIma vremena za plakanjePriča za idiotaZasijavanje tišine
Podsjetnik noćiAnatomija gubljenja5 naspram 3Čovjekov san o zemlji
Rađanje pjesmeHronologija progovoraranja poezijomOgrađivanje tišineSlučaj
Kad odemUspavanka za neodrasleNoć u gradu pobjednikaDug je put
Prihvati kako dolaziKratka pjesma o dugom rastajanjuNedovršen san o sebiHronologija jedne potrage
Kako sam zalutao u svoj životAstra argentumPrijateljiAmor Vincit Omnia
Ecce MortemBezizgledni intermecoDobra apokalipsaŽivot natraške
Kratak scenarioBlagodet zaboravaLovacBeskrajna igra mogućnosti
MjeneNazovi ljubavObavijest o sjemenkamaStranac
learning to FlyNeobuzdani životRaskršćaPlutonka
Duga šetnjaDijalektika poznavanjaNokturno starog krajaPoslije
ALEA IACTA ESTKosmički danApologija ničegBez laži
PozivOnako nabrzinuNa putuKratki dijalog
Vrijeme nestajanjaOdbacimoRitam životaNa početku bijaše broj
Kad porastemBOSNAE ESTOda tišiniUmjesto kapi sa ružine latice
Pogled prošlostiKao i sviBlogu ušo si u sanEho tišine
YIN-YANGNa akcijiProtivrječnostiPutopisi
Zajednički ehoUmjesto početkaMale stvariPut


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
84914

Powered by Blogger.ba