Crtice o vječnom

sve je u stalnoj promjeni istovremeno sadržeći u sebi rastući potencijal onog narednog i opadajući naboj onog prethodnog ...


06.08.2015.

SImboli - YIN-YANG život u pokretu

Simboli nose u sebi univerzalnu priču. Priču koja se nije mijenjala od postanka pa naovamo. Priča koja nadilazi slova, riječi i rečenice s kojima smo uobičajeno navikli da poimamo svijet, da prenosimo informacije. Informacije prenesene simbolima ne dotiču samo svjesni ili eventualno podsvjesni um. One svoje dejstvo protežu daleko dalje . U tom smislu možemo govoriti da informacija jeste energija. Kao što riječi treba znati slušati simbole treba znati osluškivati. Sam vid tu nije dovoljan.  Simboli govore sveukupnosti i sveukupnost ih mora čitati. Oni su živa svjesnost pretočena u oblik. Stari narodi , poimajući svijet na puno više nivoa nego  mi danas, znali su to. Za njih su simboli nisu bili samo nešto poput  muzike, poezije i slikarstva za nas, već sredstvo duhovne spoznaje,  osobnog preobražaja i komunikacije sa višim i drugačijim, dubljim i skrivenijim, i ko zna šta još sve ne, a sve u jednom. Prevlast verbalnog udaljila nas je od tog znanja. Ovo je pokušaj da se ponovo, preko istog tog verbalnog koje nam je jedini preostalo, za mrvicu približimo toj drevnoj mudrosti.

Yin-yang kao vječni ples suprotnosti nosi u sebi mnoštvo različitih poruka ispričanih na mnoštvo različitih načina.  To nije priča samo o suprotnostima koje su se jednom srele i kao takve krenule živjeti zajedno ili zauvijek odvojeno odakle ih i mi poznajemo. To je i priča o balansu, njegovom postizanju, energijama i načinima optimalnog funkcionisanja. To nije priča samo o razdvajanju i razlikama već i priča o ljubavi, prijateljstvu i spajanju. Ona nije jedna od onih koja se ispriča pa zaboravi, zatrpana drugim pričama i nagomilanim albumima uspomena. Ona živi,daje i uzima stalno nas iznova podsjećajući  ko smo, šta smo i odakle dolazimo, osvjetljavajući pri tome, lagano poput svjetlosti dalekih zvijezda, naše buduće staze.

„Suprotnost istine takođe je istina“ uzviknuo je Hese zaključno  u Sidarti time završivši dugi lanac istina, spoznaja i dubokih univerzalnih otkrovenja . Hese nije slučajno završio baš s tim. Da li je Hese u tom trenutku imao yin-yang u vidu nije sigurno, ali je sigurno da ga je čitao možda i ne gledajući.

Gdje je najviše jednog drugo se krije. Najmirniji čovjek u sebi najveću, najčišću, najdublju strast skriva, najveći lopov poštenje nosi, najveća sebičnost altruizam ima, neprijateljstvo staro prijateljstvo sniva. Najjača vjera na sumnji je nikla, najveća sreća iz tuge izrasla, a najveće dobro u najvećem zlu prebiva.  

Nema pravog dobra koje u sebi ne nosi makar u tragu svjesnost zla  i ne postoji zlo koje u sebi nema  duboku skrivenu klicu istinskog, čistog  dobra.  Upravo najčišći oblik jednog možemo naći izolovan kod onog drugog. Idealno, hipotetsko  dobro,  nesvjesna naivnost koja u sebi nema čak ni primjesu zla, nalazi se okruženo zlom i podložno je njegovim manipulacijama narodski banalizovano u rečenici „dobre ljude svi iskorištavaju“.  Ipak takvo bezuslovno dobro ima značajnu ulogu tačke visokog potencijala, ne samo radi uspostavljanja boljeg balansa, nego i za poticanje promjena kad živa, aktivna priroda simbola dođe do izražaja.

Tako posmatrajući simbol manifestuje stalno kretanje, izmjenu i  konverziju suprotnih energija koje samo u takvom dinamičkom okruženju mogu omogućavati puni balans. Statički balans je nestabilan i lako trajno narušiv.  Ovo objašnjava kako potrebu za stalnim kretanjem tako i potrebu za „uslovno rečeno“ negativnošću, kosmičkog perpetum mobile-a stavljenog u akciju. Da bi se život kretao potrebne su suprotnosti, da bi se suprotnosti uravnotežile potrebno je kretanje.  Sila koja uzrokuje kretanje  istovremeno je i aktivna i reaktivna, i izvodi iz ravnoteže i vraća u nju.

U prilog istoj ovoj dinamici koja održava balans ide i nepravolinijska, blaga, nježna linija između suprotnosti. Ona smanjuje tenziju na mjestu dodira i omogućava lagan, prirodan prelaz, razmjenu i eventualno sjedinjenje suprotnosti.  Ova zakrivljenost govori i o tome da je sjedinjenje proces koji traži stalno prilagođavanje.

Vanjska granica simbola je čvršća i jasnija i ona nedvosmisleno izdvaja par komplementarnih, nadopunjavajućih suprotnosti koje čineći cijeli krug predstavljaju samoobstojan, samozaokružen, potpun sistem.

Svana dobro balansiran sistem djeluje kao nedjeljiv i lišen razjedinjavajućeg atributa kojeg u različitim polaritetima pokazuju nebalansirane suprotnosti.

Sistem je najstabilniji u tačkama između krajnosti u kojima se suprotnosti dodiruju i približavaju jedna drugoj. Preduslov dugotrajne, održive stabilnosti sistema jeste postojanje sličnosti unutar razlika. Suprotnosti, ne nužno vanjske, će po prirodnom zakonu balansa (atrakcije) težiti  jedna drugoj i sjedinjenju, ali ako nema dovoljno sličnih, sjedinjavajućih elemenata ravnoteža će biti neodrživa.

Ovo je samo djelić vječne priče koju nam, dok vrti svoje suprotne energije, ne prestaje pričati yin-yang. U jednom trenutku se pojavio disbalans između rečenog i pomišljenog, unutrašnjeg i vanjskog i priča je krenula, sad kako se ravnoteža polako vraća ona završava .   

<< 08/2015 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


O SEBI

Tekstovi
Gost proza
Zapis o planiniPosmatrač u oku svijetaJesen stižeBalerina
Dolina nadeŽenaZen po BosanskiSuvenir na Sarajevske dane
ViđenjeRudnikRižaOsvrt otkucaji
JusaKratak kurs lebdenjaStazama sjećanjaSam protiv svih
Otkucaji vremenaSeoska igrankaTražeći TrebižetPriručnik za upoznavanje čudaka
Gost nako
Zapis o planiniAlhemičari životaŽivot u svjetluO putniku
JutroO logiciLjudi smoNeznanac
ManifestBitno i manje bitnoSavršen udaracHronologija progovoraranja poezijom
O istinamaPutnik nenamjernikJoš jedna o ljubaviLjubav duša
Čaplin i samoljubljeDarwin i mačkaO ognju i sabljiO tuđim slabostima
O utemeljenju ideala zrelostiO najboljoj verziji sebeBuka
Hladan tušYIN YANGGubici okretanjaTreća dijagnoza
ProblemiBioritmovi vječnogPetkom o snovimaSazrele misli
Gost nekad i nekadImajte mi dobar životO srećiKotač vremena
ProgramiEcce MortemŠimborskaEfekat gusjenice
Autentično dijeteŽao mi jePrijedlozi blogger.baSrebrna voda
RavnotežaKrug se zatvaraSvjedoci čudaBernulij ljubavi
Duh bloggeraApsurdistanPutuj EvropoIzazov skoro prihvaćen
Moderna vremenaNjihovi simboliNaročilo za uporabuRefleksija
Mon amiKnjige niko ne poklanjaVrijemeZahvalnost
Igra asocijacijaParadoksi, putevi...Pogrešan savjet mPogrešan savjet ž

Gost poezija

Drugo lice snaIma vremena za plakanjePriča za idiotaZasijavanje tišine
Podsjetnik noćiAnatomija gubljenja5 naspram 3Čovjekov san o zemlji
Rađanje pjesmeHronologija progovoraranja poezijomOgrađivanje tišineSlučaj
Kad odemUspavanka za neodrasleNoć u gradu pobjednikaDug je put
Prihvati kako dolaziKratka pjesma o dugom rastajanjuNedovršen san o sebiHronologija jedne potrage
Kako sam zalutao u svoj životAstra argentumPrijateljiAmor Vincit Omnia
Ecce MortemBezizgledni intermecoDobra apokalipsaŽivot natraške
Kratak scenarioBlagodet zaboravaLovacBeskrajna igra mogućnosti
MjeneNazovi ljubavObavijest o sjemenkamaStranac
learning to FlyNeobuzdani životRaskršćaPlutonka
Duga šetnjaDijalektika poznavanjaNokturno starog krajaPoslije
ALEA IACTA ESTKosmički danApologija ničegBez laži
PozivOnako nabrzinuNa putuKratki dijalog
Vrijeme nestajanjaOdbacimoRitam životaNa početku bijaše broj
Kad porastemBOSNAE ESTOda tišiniUmjesto kapi sa ružine latice
Pogled prošlostiKao i sviBlogu ušo si u sanEho tišine
YIN-YANGNa akcijiProtivrječnostiPutopisi
Zajednički ehoUmjesto početkaMale stvariPut


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
85300

Powered by Blogger.ba