Crtice o vječnom

sve je u stalnoj promjeni istovremeno sadržeći u sebi rastući potencijal onog narednog i opadajući naboj onog prethodnog ...


08.09.2015.

Žena u bijelom 1/3 (priča sa elementima horora)

Ponekad miris ljetne noći pomiješan sa daškom svježeg planinskog vjetra nanese u naš svijet nenadano i nešto što nije od njega i što mu ni po jednom zakonu vremena  i zaokruženog ljudskog iskustva ne pripada. Pojavi se to  samo sa nas podsjeti koliko smo i dalje mali u svojoj veličini , koliko  nam je svijet i dalje nov i nepoznat, i da mišljenje da smo ga pomoću naših jednačina do kraja uhvatili i opisali ne ostavljajući prostora ničemu drugom ne stoji čvrsto na svojim brojnim nogama.


Višem policijskom inspektoru M. sa preko 30 godina radnog iskustva ovo nije bio prvi sličan slučaj.

To veče probudio ga je divlji prodoran krik nepoznate, crne ptice koja je, dok je bacio pogled kroz otvoren prozor, dvaput odmahnula krilima i zamakla u crninu noći. Ne uspijevajući da ponovo uhvati pokidane niti sna, ustao je, uzeo sa malene , uredno poslagane hrpe u kutijici kraj prozora jednu  znalački smotanu cigaretu, zapalio je i povukao dim. Osjećaj kako se pluća lagano nadimaju gustim, sivim dimom donio mu je neki mir, zaokupljajuću, umirujuću izvjesnost stalne, poznate, jednostavne radnje koja popunjava one uglove našeg iskustva koji se nepopunjeni prijeteći nadvijaju nad svim ostalim. U trenutku kad je zazvonio telefon pogledao je na nebo i ushitio ga je prizor bezbroj svjetlucavih sjajnih, blještavih iskrica. Sat je pokazivao da je prošlo 3 poslije pola noći. Žena se nervozno premeškoljila na krevetu, promrljala u polusnu „ko je sad“, okrenula se i ponovo utonula u dubok, opijajući san. „Kako je mirna“, pomislio je.   

Stanica je poslije modernizacije više ličila na izložbeni salon neudobnog, prenapadnog, drečavog namještaja nego na mjesto namijenjeno istrazi , obradi i procesiranju osumnjičenih.

Sjećao se starih bijelih zidova i jednostavnog čvrstog, masivnog, drvenog namještaja. Kontrast je u ovo doba bio i veći, jer se neonska bijela svjetlost neprirodno razlijevala, obasjavajući i otkrivajući i najskrivenije kutke stanice.

Beskorisni kompjuteri, kopir aparati i druga čuda tehnike su uredno raspoređeni po svim čoškovima postali neizostavan dio dekora od kojeg nije mogao pobjeći ni u osami svoje omanje, izdvojene, u starom stilu, skromno namještene kancelarije. Ipak, izborio je se da pored kompjutera, njegov radni sto i dalje krasi stara, dobro očuvana, siva pisaća mašina marke olympia, dijeleći sa „neprijateljskim“ kompjuterom isto radno mjesto.

U prostoriji dežurnog operativnog, pored dispečera, čekala su ga dva mlađa, uzbuđena i vidno uznemirena policajca koji nisu sakrivali nestrpljenje. Saslušao ih je ovlaš i onda Zaustavio odsječnim pokretom ruke naglasivši da hoće prvo da vidi zapisnik sa lica mjesta, izjave očevidaca i tek onda će ih saslušati detaljnije, pojedinačno, jednog po jednog. Znao je već kako je teško naći objektivne svjedoke i kako su iskazi i zapažanja nestabilni i lako promjenljivi s vremenom. Ovako je, spriječavajući uticaj različitih mišljenja jedno na drugo, to bar dijelom onemogućavao.

Na papiru A4 formata grubo ispisano velikim, štampanim slovima stajalo je:

„ U noći sa 24-og na 25-ti avgust 2015.g. grupa mlađih građana, starosti od 20-25 godina primjetila je nepoznatu, zavijenu ženu kako sjedi na klupi ispred džamije u povratničkom naselju „Stari Grad“. Žena je bila pognuta i kako nije djelovala dobro, a na klupi se zadržala nekoliko sati u kasnim večernjim satima 24.08.2015. neki od njih su joj prišli i upitali je da li je dobro , da li je gladna i da li joj nešto treba. Žena je samo nerazumno i čudno mrmljajući odmahnula glavom. Kad su se više približili vidjeli su da žena ima neurednu, dugu, sivu ili plavu kosu, ali lice joj je ostalo zaklonjeno. Pošto im se nešto u vezi pojave i ponašanja same žene učinilo neobičnim, odlučili su da je prate i da vide šta će se dalje s njom događati. Tačno u 12 po ponoći, ustala je i krenula prema obližnjem groblju-mezarlucima, od džamije udaljenim nekih 50ak metara. Kad je ustala, neki od mladića su uspjeli da je vide i opisali su je kao nezemaljski lijepu mladu ženu, duge plave kose koja se protezala sve do struka. Na groblju se žena ponašala još čudnije, ljubila je pojedine nišane, uzimala sa njih zemlju u ruke i prosipala je unaokolo nešto nerazumno i histerično izgovarajući. To je uplašilo očevice, napustili su mjesto događaja i pozvali policiju dojavivši da nepoznata žena, vjerovatno umno poremećena osoba, odbjegla pacijentica neke od mentalnih ustanova, narušava javni redi i mir.

Na lice mjesta izašli su službenici M.K. i S.V. Žena je i dalje bila tamo, kad su joj se približili okrenula se. Lice joj je bilo starački izbrazdano strašnim borama i sablasno iskrivljeno u užasnu grimasu, a kad je progovorila iz nje je izlazio nerazumljiv, avetinjski mrmot umjesto glasa.  To je zbunilo policajce i dok su se oni snašli, žena je već nestala...“

sljedeći dio

<< 09/2015 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930


O SEBI

Tekstovi
Gost proza
Zapis o planiniPosmatrač u oku svijetaJesen stižeBalerina
Dolina nadeŽena u bijelomZen po BosanskiSuvenir na Sarajevske dane
ViđenjeRudnikRižaOsvrt otkucaji
JusaKratak kurs lebdenjaStazama sjećanjaSam protiv svih
Otkucaji vremenaSeoska igrankaTražeći TrebižetPriručnik za upoznavanje čudaka
Gost nako
Zapis o planiniAlhemičari životaŽivot u svjetluO putniku
JutroO logiciLjudi smoNeznanac
ManifestBitno i manje bitnoSavršen udaracHronologija progovoraranja poezijom
O istinamaPutnik nenamjernikJoš jedna o ljubaviLjubav duša
Čaplin i samoljubljeDarwin i mačkaO ognju i sabljiO tuđim slabostima
O utemeljenju ideala zrelostiO najboljoj verziji sebeBuka
Hladan tušYIN YANGGubici okretanjaTreća dijagnoza
ProblemiBioritmovi vječnogPetkom o snovimaSazrele misli
Gost nekad i nekadImajte mi dobar životO srećiKotač vremena
ProgramiEcce MortemŠimborskaEfekat gusjenice
Autentično dijeteŽao mi jePrijedlozi blogger.baSrebrna voda
RavnotežaKrug se zatvaraSvjedoci čudaBernulij ljubavi
Duh bloggeraApsurdistanPutuj EvropoIzazov skoro prihvaćen
Moderna vremenaNjihovi simboliNaročilo za uporabuRefleksija
Mon amiKnjige niko ne poklanjaVrijemeZahvalnost
Igra asocijacijaParadoksi, putevi...Pogrešan savjet mPogrešan savjet ž

Gost poezija

Drugo lice snaIma vremena za plakanjePriča za idiotaZasijavanje tišine
Podsjetnik noćiAnatomija gubljenja5 naspram 3Čovjekov san o zemlji
Rađanje pjesmeHronologija progovoraranja poezijomOgrađivanje tišineSlučaj
Kad odemUspavanka za neodrasleNoć u gradu pobjednikaDug je put
Prihvati kako dolaziKratka pjesma o dugom rastajanjuNedovršen san o sebiHronologija jedne potrage
Kako sam zalutao u svoj životAstra argentumPrijateljiAmor Vincit Omnia
Ecce MortemBezizgledni intermecoDobra apokalipsaŽivot natraške
Kratak scenarioBlagodet zaboravaLovacBeskrajna igra mogućnosti
MjeneNazovi ljubavObavijest o sjemenkamaStranac
learning to FlyNeobuzdani životRaskršćaPlutonka
Duga šetnjaDijalektika poznavanjaNokturno starog krajaPoslije
ALEA IACTA ESTKosmički danApologija ničegBez laži
PozivOnako nabrzinuNa putuKratki dijalog
Vrijeme nestajanjaOdbacimoRitam životaNa početku bijaše broj
Kad porastemBOSNAE ESTOda tišiniUmjesto kapi sa ružine latice
Pogled prošlostiKao i sviBlogu ušo si u sanEho tišine
YIN-YANGNa akcijiProtivrječnostiPutopisi
Zajednički ehoUmjesto početkaMale stvariPut


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
34296

Powered by Blogger.ba