PUT (iz edicije naizgled pametnih)

Ako vas pohvale,
možete se radovati,
zahvalite ,
sačuvajte mir,
i nastavite dalje
jer vi poznajete vaš put

A ako vas pak kritikuju,
možete se radovati,
zahvalite ,
sačuvajte mir,
i nastavite dalje
jer sad i vaš put
prepoznaje VAS

18 komentara

 1. ne bi znao. zato baš jutros upitah pisca da pojasni šta je mislio reći, pogotovo s ovim zadnjim. bulaznio je nešto o tome kako nas pravi put iskušava kad nas prepozna, da provjerava da li smo ga vrijedni, da bez sumnje nema puta , da su drugi tu projekcija nas samih i puta koja nas ispituje itd. ništa ga nisam razumio. vuče malo na istok. što se mene tiče čista glupost. to pretpsotavlja da put ima vlastitu svjesnost. tah.
  ali eto ako pisac kaže, poštujem, a i zvuči lijepo. bar na prvu.

  da pisac se u potpunosti slaže sa ovim o različitosti.

 2. ako sam dobro pratio ,
  pisac je nesto mrmljao o tome da svijet nije crno bijeli, spominjao je neke nijanse sive, nešto je sve vezao sa modernom fizikom i zakonom relativnosti u odnosu na posmatraca, nemogucnosti da se shvati razlicito ni po psiholoskoj tipologiji ni po fizioloskoj, a po nekim metafizickim konceptima ni po dusevnoj,
  ali cini mi se da on nema pojma o cemu prica, tek tako se saglasio misleci na nesto svoje, ko zna sta

 3. nisi naporna, ali pisac mora ici i kaze da je zadovoljan mrsavom dvojkom. nastavicemo ovu interesantnu razmjenu u ponedeljak, mozda i pisac iz nje nauci nesto sto vec nije znao, ili jos jednom potvrdi nauceno. a i da se izvucem od zadnjeg pitanja malo mi je nejasno. desna strana bi trebalo da je vise intuitivna, holisticka, apstraktna , u danasnje doba vise zenska – lingvisticka, mada lijeva generalno preovladava danas .

 4. da, takva je desna strana, slazem se. ali ima jos svasta nesta pri njoj 🙂

  okej, da malo olaksam pitanje: tice se sposobnosti odvajanja od tijela .. ali koga ili cega i na koji nacin, e to je pitanje.

  zelim ugodan vikend i najljepsa hvala na fenomenalno simpaticnom i opustenom razgovoru !

 5. @night_coyote, interesantan rezon.

  znate, pomislim, da ste privatni advokat gosta227.

  ali svejedno sasvim sta ste mu, i ako se zaista radi o “možda najvećem Bosanskom intelektualcu svih vremena”, mislim da upravo takvi ljudi ostaju prizemni, i da su takvi insani ucinjeni kao Posude Stvoriteljevog znanja i mjesta u kojima se krije Tajna.

  tako da me uopce ne uznemirava niti imam i najmanju zebnju, ako je ovo i privatni chat, jer ja duboko vjerujem da su intelektualci visoko produhovljeni ljudi, i kod njih nemoze biti napravljen prijestup, bilo koje prirode.

  u svakom slucaju hvala za skretanje paznje 🙂

 6. sekojotovski, priznaj da si bio siguran tek nakon “ponedeljka”. ti me u ovo sve uvalio, tako da znamo koga cu krivit kasnije. tebe i hladnu vodu. isto kao da sam drzo punu branu zatvorenu godinama i sad sve to hoce da izadje.
  Ajni je ovdje sve dozvoljeno. takvom poznavaocu literature, a slutim i mnogih drugih stvari, nema restrikcija.

  Ajni, to je samo stari prijatelj, kojem nisam stigao da javim. njegov carobni smisao za ironiju ne se moze uvijek odmah prepoznati. ipak, mada s vana ogradjen bodljikavim zicama, untura je mek kao pamuk. dusa od covjeka.
  ne uzimaj nista od toga ozbiljno.
  jedino sam sampion mahale u bacanju slicica u zrak, pod pravim kutom i uz odgovarajuci vjetar.
  haha, pitao me pisac sta je to intelektualac, zamisli nije nikad cuo tu rijec. pokusavao sam da mu objasnim da je to izumrli primjerak rijetke vrste
  koji je vec odavno demode. danas je vrijeme specijalista i reality showa.
  smijesno mu je sto se takvo nesto uopste moglo vezati za njega. on je uvijek u trendu

  nego da predjemo na bitno. malo sam pospor, ako odgovor nije pinealna zlijezda, moraces mi sama reci sta je, ipak toliko anatomiju mozga ne poznajem. pa nisam ja taj neki intelektualac

Komentariši