Umjesto kapi sa ružine latice

Tebi
koja si zračila prozračna jutra
i krečila u veselo
sumorne sutone
Tebi
koja si umatala paperjasto lice
u baršunasti jastuk od svile
Tebi
koja godinama strpljivo čekaš
da ovaj kasni pubertet konačno prođe
i dječiji i moj
Tebi
stvarnom svjedoku
svih mojih umišljenih
uspona i padova
Tebi
koja si ostajala
kad drugi nisu ni dolazili
Tebi
od koje sam kretao
i kad nisam nigdje završavao
Tebi
za koju znam da ovo ne čita
da ipak zna da sam se sjetio

6 komentara

  1. odlican stih, dobar, dubok..

    ako dozvoljavas, ja bih ti ovo:

    Tebi
    koja si zračila prozračna jutra
    i krečila u veselo
    sumorne sutone

    promijenila u

    Tebi
    koja si zračila prozračna jutra
    i sumorne moje sutone
    u slatki umor
    prelomila
    i licem svojim obasjala ..

    🙂

  2. Postovana Ajni,
    Troclana komisija u sastavu ja , ja i jos jedno ja , zasjedala je povodom ovog prijedloga, i nakon duze i na momente zucne rasprave, u omjeru 2:1 odlucila kao u dispozitivu ovog rjesenja (ne prihvata se).
    Prvi ja iznio je jednostavnu argumentaciju da se rijec lice vec koristi i to odmah u narednoj strofi sto remeti ritmicku raznolikost pjesme.

    Drugi ja imao je dugo izlaganje. Osvrnuo se na mukotrpan proces stvaranja pjesme. kako on u sebi ukljucuje slozenu sintezu ideje, ritma, boje i mirisa rijeci. da nekad jedna rijec mijenja potpuno citavu koncepciju, daje pjesmi drugi ton i znacenje. pjesma nekad stvaraocu udje u usi i onda mu potpuno drugacije zvuci nego ostalim i da je tu tesko naci kafu koja neutralise, ponistava njeno prethodno dejstvo. nekad pjesma navece i po dani ne izgleda isto. drugacije je primamo kad smo veseli, drugacije kad smo tuzni. i da je gotovo nemoguce vjerodostojno prevesti pjesmu sa drugog jezika a da ne uzmemo nesto od originala i ne damo joj nesto od prevodioca.
    uglavnom zakljucio je da bi navedeni prijedlog pomalo narusavao dinamiku kompozicije i da bi bi joj dao malcice erotskog stiha, a to prethodno nije naglaseno. a svi znamo da ovo citaju i djeca.

    Jos jedno ja glasao je za, i iako njegov glas nista nije odlucivao, istakao je, da bi tako glasao bez obzira na to.
    Primjetio je da predlagac ima istancan osjecaj za poeziju. da je pjesma nastala kao prosuta po monitoru i da je dobro primjetila da se autor najvise prelamao bas oko tog dijela. prvobitno ga je napisao bez dijela o sutonima, onda je osjetio da bi tu trebalo jos nesto, pa ga bojio sutone raznim bojama dok ih nije okrecio u “veselo”.

    Sva tri clana komisije zahvaljuju se predlagacu isticuci da su ovakvi prijedlozi uvijek dobrodosli, ako nista radi same rasprave, i da je predlagac slobodan uvijek svoju inacicu pjesme predstaviti bilo na komentarima bilo bilo gdje drugo, uz potpunu podrsku komisije i bez ikakvih zakonskih potrazivanja po pitanju.

    rok zalbe 48 sati.

    (postoje neke indicije da je drugi clan komisije potplacen ili da je glasao pod pritiskom, sto nije dokazano)

  3. postovani 227

    hmm, ne uvazava se odbijenica.

    iz prosta razloga: dnevna doza pozitive mora da bude jaca od dnevne doze negative, sto ce reci, gledanje na sitnicu kazuje nam o gledanju na cijeli zivot.

    dakle, trazi se neizostavna rekapitulacija /zasjedanje sva tri clana komisije/

  4. apelujem na tebe da se odreknes neosnovane potrebe da branis svoj stih, jer potreba da nad njim siris ruke i da ga stitis, moze ti se samo djelomicno uvaziti..

    neka branioci i tuzioci uzivaju u lijepom jesenjem vremenu. postupak ce se poloziti na led.

    😀

Komentariši