Na početku bijaše broj

O sveta mistiko crtica po krugu bez kraja
Kasu galopirajućih konja po nebeskom svodu
Izvireš iz eha prapočetka noseći njegove simbole
Prije riječi
prije zamora tišine
prije zvjezdanih prašina
koje su već slutile naša imena
Naše ritmične pokrete na usnama
onostranog
Noseći neizmijenjenu poruku vječnog
u prahu bez naslova
u formi bez okvira
U času
kad noćni žamor savlada porozni san nemoćnog
kad utihne poezija noći bez mjeseca
kad posljednja vrana ugasi svijeću očaja
O sveta mistiko bez kraja

Drevna znanja pradavnih vremena drugim čuvstvima od onih danas dokučuju svijet. Nalaze mistične svete veze između brojeva, zvijezda, građevina i oblika. traže podudarnosti vanjskog  i unutašnjeg u jednom harmoničnom, holističkom pristupu u kojem znanje nije izolovano od života i svedeno samo na intelektualnu marginu. u procesu u kojem su nauka i duhovnost jedno isto otvoreno pitanje koje se nadgrađuje sad s jedne sad s druge strane. takva otvorenost ne traži odbranu, ne traži centralizovanu tačku odakle znanje kreće i odakle se verifikuje, ne traži autoritete. svako uzima za sebe kad mu i koliko mu treba.
Poezija je prašnjavi ostatak sjećanja na jedno takvo postojanje.

ps na koliko mjesta se na ovom blogu nalazi broj 21, ne uzimajući u obzir datume postova ?

4 komentara

  1. ipak minus dva, jer nedostatak paznje je previdio ono “izuzimajući datume”, haha, ja sam radoznala, ali ne mogu se uvijek uživjeti u zagonetku, pitalicu, smicalicu…Ipak mi treba malo više pažnje, jer stari se :)Da vidim ša sam sad izostavila 🙂

  2. Lovice priznaje se 🙂 4 u vremenima postova, 1 u ovom postu, jedan u broju razloga sa strane i 1 u “popularnosti” bloga (ako nisam sad ja neki izostavio :)) . Necemo racunati ove na kalendaru i one u vremenu od davanja komentara sto se ionako stalno mijenja . u jednom trenutku sve je preplavljo taj broj, ali bas nakon objave posta brojac posjeta ga je premasio.
    Temeljito uradjeno. paznja se vjezba kao i ostalo i nema uvijek direktne veze sa godinama 🙂

Komentariši