Ritam života (Ribarska priča)

S prvim povečerjem
baca staru, krpljenu mrežu
u nemirno more
čeka ribe da dođu
Ona ga isprati
pospremi koze
uhvati lagani san
s prvim zvijezdama
čekajući njega da dođe
Očiste ribu
bace dio na gradele
ostalo posole
jedu
čekajući san da pođe
S prvim svitanjem
pusti koze
okopa raštiku
zaliju lozu
jedu brodet
čekajući sunce da prođe
Popodne pomuzu koze
obiđu maslinike
večeraju
spreme njega za more
čekajući noć da dođe

Tako odvajkada
Sretni
U čekanju

(Jedne prilike, dok je dan još bio mlad, obilazio sam otoke. Bio sam iznenađen, kako u današnje doba turizma i shopingcentracije još postoje nedirnute, autentične stare ribarske kuće sa okačenim mrežama i starim, dotrajalim čamcima vani. Ispred zasadi mediteranskih povrtarskih kultura na rovitoj zemlji crvenici, iza bačve od vina i pokoje rijetko stablo masline ili loze.
A odmakneš se malo i naletiš na velike trgovačke centre, moderne saobraćajnice, hotele, bazene, teniske terene, biciklističke staze krcate jutarnjim strancima.
Dojmio me je taj sukob starog i novog.
S jedne strane ta nepomična , nepromjenjiva, vječna, gigantska, mirna div prošlost, s druge  dinamika i aktivna, opustajuća površnost modernog života. Privlači me i jedno i drugo. I koncept mira i izolacije, ustajanja u pet da bi ošišao lozu, ili nahranio koze, doručkovao sa prvim tračcima sunca, sječeni sir i pršutu, zalivenu laganim gutljajima domaćeg vina. Poslije se dokono odmarao u hladu pored loze, savijao umorne kosti i pržio ih na suncu zajedno sa duhanom,  popodne izvodio koze na pašu i obilazio vinograde, a naveče se vraćao umoran i sretan i lijegao s prvim mrakom i zvijezdama u isti tvrdi drveni krevet od hrasta. Ujutro se probudio i ponovio  sve isto. Ta opuštajuća, melodična, meditativna spokojnost, lagani ritam života prilagođenog dobima dana i godine. Života koji ne traži samo daje i uklapa se u univerzalnu šemu stvari.
A onda opet ta užurbanost modernog, kretanje i aktivnost koji prkose svim ritmovima.  Osjećaj slobode i pokreta, istraživanja , saznavanja i spoznavanja novog, rušenje svih barijera, otpor letargiji i inerciji. otpor principu prekrštenih ruku i vječitog dokoličarenja. Radost promjene i transformacije. Pjevanje ode životu na jedan drugačiji način.
U svojoj suštini i jedno i drugo je isto. Yin yang vječnog. Istog.
)

2 komentara

Komentariši