Sam protiv svih II

Prvi put sam čuo za srebrnu vodu od prijatelja koji ju je kupovao za prijatelja koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći. Uzeo ju je normalno u apoteci, platio 25 km i izašao. Sa uzbuđenjem mi je pričao kako je ta voda čudotvorni lijek za većinu ljudskih bolesti. Naravno tom pretjeranom generalizacijom probudio je skeptika u meni, ali ipak jedan otvoreniji dio mene, koji sve uzima u obzir kao potencijalno, bez predrasuda, bez predkonceptualizacija koje isključuju, pa i bez odbacivanja nakon samo jednog ili dva neuspješna testa, zapamtio je, zabilježio i čekao da vidi šta će vrijeme donijeti.

Ovdje je već evidentno da srebrnu vodu sistem prihvata, da je ona dio sistema, jer se može javno, zvanično  kupiti na mjestu koje mu u potpunosti pripada. Ovo je i istina i nije istina. Sistem prema srebrnoj vodi ima poseban odnos. On ne zagovara, za takve stvari uobičajen, izričito negativan stav, ali je uzima sa velikom dozom zadrške i opreza. Poslije će, u priči,  postati jasniji uzroci ove zadrške.  Sistem priznaje da je srebrna voda izuzetno efikasan prirodni antibiotik, koji buši i uništava veliki broj poznatih virusa, gljivica i bakterija. Postoje čak istraživanja koja govore da može biti efikasna i kod sprječavanja širenja ćelija raka, zatim postoji značajna količina, od sistema  podržanih, reklamiranih i hvaljenih proizvoda na bazi srebrne vode, poput sprejeva za nos, krema za kožu, dezodoransa za tijelo. Ali, sistem ne zagovara otvoreno njenu unutrašnju upotrebu, bez obzira na mnogobrojna istraživanja i provjerena lična iskustva koja govore suprotno. Iz nekog nevjerovatnog razloga, joni-čestice srebrne vode znaju razlikovati dobre bakterije od loših te se kod djelovanja selektivno usmjeravaju samo na one loše. Sistem to prešućuje, a našao je i zastavicu s kojom će mahati kad neko prekorači dozvoljena ograničenja , egzotičnu, rijetku, bezopasnu, kozmetičku bolest koja se zove Agriria i koja je uzrokovana ekstremnim pretjerivanjem, i u dozama i u koncentracijama, unutrašnje upotrebe srebrne vode. Jedina posljedica vrlo rijetke bolesti je plava pigmentacija kože. Hiljade ljudi danas redovno koristi i pije srebrnu vodu. Lično ih znam bar 10ak. Niko, u normalnim, ograničenim upotrebama nije došao ni blizu pomenute Agririe, ali zastavica je zastavica. Za one koji pretjerano ne vjeruju sistemu ništa ne znači, a za one druge je zaustavica. Sistem svoje datosti provjereno širi kroz strah i nesigurnost, i to je taktika koja se dosad, nebrojeno puta pokazala vrlo uspješnom.

Drugo što sistem zagovara u ovom, ali i u svim opštim, sličnim slučajevima, jeste nemogućnost da mi sami, kao „nestručni“ pojedinci proizvodimo, pa makar i samo za sebe, za liječenje efikasnu srebrnu vodu kod kuće. Ako već neko treba to da radi, proizvodi i profitira na tome, kontroliše to, diže cijene, ukida proizvodnju ili je povećava, onda to mora biti sistem sami . Takva moć ne može ići pojedincu u ruke.  Pa makar sistem pravio i vodu daleko upitnijeg i slabijeg kvaliteta, pokazaće se u nekim nezavisnim istraživanjima u Hrvatskoj, za emisiju „Provjereno“, nego mi sami kod kuće.

Poznata je i regulativa EU o ovim stvarima koja je pojedincu uzela iz ruku skoro svako pravo samostalne proizvodnje bilo kakvih biljnih ili medicinskih pripravaka kod kuće.  A o Američkoj ozloglašenoj FDA, koja predstavlja produženu ruku interesa korporacija,  ne treba ni trošiti riječi.

Sljedeći dio

6 komentara

Komentariši