Ima vremena za plakanje

jednom sam mislio plakati
stvarno sam mislio
bio je vruć dan
i umro mi je otac,
ravno pred nogama
Prije nego što sam počeo
pogledao sam druge
svi su plakali
pomislio sam
mora neko ostati priseban
plakaću drugi put, ima vremena

drugi put mi se plakalo
stvarno mi se plakalo
93-e kad smo izgubili položaj
Najtužniji prizor
koji oči mogu vidjeti
kolone izgubljenih 
s malim zavežljajima
na brzinu iznesenog osnovnog,
pogureni i tihi
hrle neobično sigurno
u noć i neizvjesnost
Najgora je bila tišina
Pomislio sam
kad oni ne plaču
kako ću ja
kao da je meni
njihova muka veća nego njima

treći put mi se plakalo najvise
stvarno mi se plakalo najviše
treći put su me gledale molećivo
tek rođene
prepoznate oči
moje oči
tužno, dugo i tiho
kao da znaju
ali glas nemaju
Gledao me je glas
slab, sve slabiji
kako se bližilo jutro
gledale su me 2,5 kile
manje, sve manje
kože i kostiju
koje nisi imao za što uhvatiti
a ipak sam ih držao svu noć
da bi ih ujutro
morao odnijeti
i ostaviti
sve sa očima
nepoznatim ljudima
Pomislio sam
živ je, kako ću plakati
treba me jakog
Ne daj se sine
ovo ti je prva bitka
nemoj da bude i jedina
Neki čudan bi grijeh
neka čudna bi obijest
neki čudan bi luksuz
bilo tad plakati

i sin se nije dao
i kako sad da plačem
kad nisam tad plakao
a bujice neisplakanih suza
stoje negdje i čekaju
da vrijeme i ja
nađemo put do njih

13 komentara

 1. izgleda da se tako i Noa-Nuh sudrzavao i lagano pripremao za taj cin 🙂 pa eto, pored onog usta moja hvalite me sama, i da upozorim ostale

  nekad pomislim da bi trebao sam da im nadjem put, ali… ucili su nas da muskarci to ne rade i bio sam izgleda bolji ucenik nego sto mislim

 2. Juce sam rasplakala muskarca i kaze nesto slicno kao ti da muskarci inace ne placu ali da se ne stidi svojih suza.
  Nisu bili potopi:) ali svakako budu osvjezenje i nekakav dokaz za prihvatanje svoje emotivne strane. Zenama ne treba ta potvrda i zato one bez problema placu i kad treba i kad ne treba i s razlogom i kad ne razumiju zasto:)

 3. ovdje pomalo demonstriram tvrdi muski nacin razmisljanja o tome, ako postoji stvarni problem, valja biti cvrst i uhvatiti se u kostac s njim, suze sigurno nece pomoci, a ako ne postoji cemu onda suze. plakanje nece vratiti ono cega nema.

  ali s druge strane plakanje je prirodan mehanizam za otpustanje i razrijesenje nagomilanih opterecavajucih emocija. sto se narodski kaze stislo nam se, pa se plakanjem to otpusti, rastisne. postoje sigurno i drugi jednako efikasni, ako ne i efikasniji mehanizmi otpustanja, ali njih moramo uciti a plakati, manje vise, svi znamo 🙂

 4. I tako si sada učinio neki čudan taj grijeh, neku čudnu tu obijest, neki čudan taj luksuz i isplakao u ovoj poemi potpuno čudno, potpuno za trenutak nepriadno, potpuno pitajući se zašto si to učinio?

  Suze trošiš stidljivo, pripremio si se za dugačak put. Izgleda da ti je bilo prirodno što si se rodio za dugačak put. Nije kod svih tako.

  Teška je i u svojoj suzdržanosti lijepa je poema. Otac kojemu je ostao sin, sin koji gleda kako ostaje samo život, sin koji postaje otac i onda čeka. Neću dalje.. Nedovoljno je za patern, a silovito kao sam haos zbog mogućnosti.
  Ima vremena za plakanje. To se čini na izmedju stepenika dva eona.

 5. zena_vojnik , sa nekog cudnog, udaljenog stajalista ovo nije ni tuzna ni ekskluzivna prica. sve je u ravnotezi 🙂

  ursa 🙂 da ima i toga. nekad su osjecaj duboko ukorjenjene uloge s kojom se predstavljamo, i duznosti i srama koji odatle idu samo vanjska barijera, a ne unutrasnja.

  noise, kako savrseno ulaziš u unutrasnje motive, u onaj prateci dio napisanog koji je lican i nije lican kao i napisano i koji takodje prica pricu.
  po kraju i nedostatku paterna se vidi da je neprikladno i da je , potpuno za trenutak, bila dilema sta uopste s tim. sta kad nema paterna ? sta kad je otvoreno, svjedocanstvo koje naizgled nista ne kazuje ili prica pricu kao sam haos zbog mogucnosti, zbog fragmenata koji se mogu uklopiti u sve, a opet nam ti fragmenti govore da su samo neke mogucnosti zaista mogucnosti i da ih tvorac igre ne izbacuje tek tako nasumicno i da u nasem haosu postoji njegov red. opipljiv a neiskazan nijednim paternom a pogotovo ne npr onim o covjeku koji se radeci nesto jednostavno, npr guleci luk i tako isto jednostavno placuci sjetio niza “nepovezanih” trenutaka u vlastitom zivotu kad je to toliko htio a nije mogao.
  hvala ti 🙂

  drug,
  ti znas da je i nadrealno i sentimentalno zato sto je licno i sto to dvoje stoje sa potpuno razlicitih strana licnog. sentimentalno sa unutrasnje a nadrealni s vanjske strane, obuhvatajuci ga
  hvala ti

 6. lovice, najduza noc u mom zivotu. teska i za sjetiti se, ali i kao takva zivi podsjetnik da je zivot nesto vise od pukih besciljnih lutanja od jedne porozne veceri do druge.
  to je ono mjesto koje ponekad pokusavam da uhvatim dok pisem.

  u takvim ekstremnim situacijama covjek ponekad osjeti nesto sto uobicajeno nije dio njegovog iskustva ili svjetonazora, nesto sto mu, ni po kom pogledu, ni prije toga ni poslije toga nije pripadalo . meni se iznenada javila, prije nametnula, ideja, da od toga kako cu se ja ponasati u toj situaciji, od toga da li cu kloniti duhom ili ne, nekako dosta zavisi i kakav ce biti ishod. nemoguca ideja da nekad svojim stavom sami mozemo uticati na ili pomjerati granice svoje realnosti, kao i da je sve neka vrsta testa.

  uglavnom malac je kreno u skolu, veseo je i samopouzdan i bas juce mi kaze “da bi bio puno bolji ja nego ja da je na mom mjestu” 🙂

 7. Svjdočiš tako lahko nešto što nije lahko, a mogu razumjeti zbog sasvim suludog razloga, svoje borbe sa sobom ranjenikom, paćenikom, zbog samo jedne jedine kapi krvi 🙂 U toj sam borbi naučila odvojiti duh i bodriti sebe, a kako život odmiče, taj isti duh pomjera granice svoje realnosti zbog onih koji jesu bolje verzije nas, iako nisu na našem mjestu 🙂

  Malcu sve najbolje <3, da ostane veseo i samopouzdan.

Komentariši