Kratka pjesma za dugo rastajanje (sa panoa medicinskog fakulteta u Tuzli na oprostaju generacije)

Nismo strepili jedni za druge
plesali smo na oštrici noža
i tražili snagu grubim strugom
znajući da stižu doba stroža.

Jedni drugima sve smo uzvraćali
da se želje razmetnule ne bi
sve smo jedni o drugima znali
uzmicali brzo sami sebi.

Bliskost nas nije mogla zavarati
tražili smo čudo istog trena.
A kad nam ova pjesma dugo vremena skrati
samoća će već biti ublažena.

Kružili smo i ispuštali niti,
nekog trajnog života
i u toj ispletenoj orbiti
ostati će vjećno buduća ljepota.

(drug neko sa velikim S ne pise ovakve stvari , pogotovo ne na ovakvim mjestima, razmotricemo da tvoje s ipak bude malo

ne daj se, pobijedices ti to )

3 komentara

 1. sad kad citam ovu pjesmu napisanu prije 20 godina,pomislim na svoj privatni zivot i naizgled dugo rastajanje od moje m.ostao sam bez njenih toplih saka,bez prelijepog dugog vrata i njenihpragmaticnih misli,.znam da me shvatas.danas nakon sto sam dobio antitumoroznu spricu bio sam u schönbrunnu najstarijem evropskom zooloskom vrtu i i vjeruj bijeli vuk i pingvini sa cilea su dugo zurili u moje oci i procitali su moju melankoliju. vuk je cak pokusao da me svojim gracilnim pokretim aalarmira na aktivnost.hval i pisi.

 2. ovo je pjesma od prijatelja (jos od onog kamena bijelog) koji se javio u komentaru iznad. sad kad si vec usla u unutrasnji krug povjeranja, reci cu, trenutno prolazi izuzetno tesko razdoblje, izmedju ostalog “zivotno” je bolestan i to mu se poklopilo sa nekim drugim dogadjajima koji su mu pali jos teze od same bolesti. prirodno pun je sumnji, osjecaja neke bezrazlozne promasenosti i nedostatka zelje da ide dalje. objavio sam ovo, znajuci da je tada pratio, da ga “podsjetim” i motivisem.
  ova njegova pjesma mi je bila i po temi i po svrhi i po “istorijatu” idealna za to.
  ti si sa ovim tajno-trajno, utrnulo-vjecno, nevjerovatno, pa i bolno “ubola” tu. ostavila si me bez teksta, ali bukvalno.

  sa ovim sjajnim zakljuckom, koji kao da sam negdje vec cuo , mada ne bas tim rijecima, ali dovoljno slicno, mozda je samo umjesto evolucije upotrebljena rijec ucenje, sto je po smislu i znacenju izrecenog isto, s tim sjajnim zakljuckom si nekako izvukla , nikad nije nesvjesno , sustinu cijele price. ona je ujedno i svjesnost i svrha, i zakljucak i motivacija. kao takva je vanvremenska, iz skupnog vremena sto bi ti rekla u prici zveckanje.

  takva je ista razlika izmedju utrnulog i vjecnog. jedno je zaustavljeno u vremenu, sa malo posljedica na univerzum, drugo je svevremensko, sa stalnim posljedicama. veza izmedju tajnog i trajnog je licnija, i u opstem smislu i u ovoj konkretnoj prici.

  prijatelj pise instinktivno, krajnje intuitivno, ovdje je na taj nacin aludirao na neprocjenjivi znacaj svakog od nas za cijeli univerzum, svi smo bitni. mali ali ipak znacajni. zivot svakog nas je remek djelo kojim vanvremenski vibrira univerzum, tajno, u smislu sto ostavlja stalno mogucnosti otvorenim i trajno po svojim nevremenskim posljedicama. tu se negdje krije to uzbudjenje zivota

  hvala ti i u prijateljevo ime sto si se osvrnula na njegovu pjesmu

Komentariši